Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Napunk fizikai és egyéb tulajdonságok
  2013-02-02 19:01:19, szombat
 
 



A Nap élete első ciklusában lévő csillag, a G2V színképosztályba tartozik, valamivel nagyobb és forróbb, mint a legtöbb csillag[6]. A G2 jelölés lényegében egy felszíni hőmérsékleti tartományra - az 5800-5900 kelvin körüli felszíni hőmérsékletre - utal, amely egyben meghatározza fehér színét is, továbbá az adott felszí­ni hő­mér­sék­le­té­re ér­zé­keny abszorpciós vo­na­lak in­ten­zi­tá­sa­ira, lényegében arra, hogy a színképében ionizált és semleges fémek színképvonalait lehet felismerni, nagyon gyenge hidrogénvonalak jelenléte mellett. A V jelölés pedig luminozitásának jelölése, amely a Napot a fősorozatbeli csillagok közé sorolja: a belsejében zajló folyamatok egyensúlyban vannak, nincs összeomló vagy felfúvódó állapotban.

Színe érdekes paradoxont rejt, míg a köztudat szerint a Nap sárga színű, a róla érkező fény valójában fehér, akár a fehér szín etalonjának is tekinthető. A jelenségre több magyarázat is született:

a légkör fénytörése, amely az ég kék színéért is felelős, változtatja meg a Nap színét;
optikai csalódás, amelyet a kék ég kontrasztja miatt látunk;
csak olyankor tudunk többé-kevésbé belenézni, amikor alacsonyabban áll az égen és ilyenkor a légkörben lebegő por miatt elszíneződik a fénye a sárgától a narancson át egészen a naplemente vöröséig.
ősi ,,hagyomány" a Napot sárgának tekinteni, mivel őseink a tűzzel azonosították csillagunkat, amelynek lángja sárgás.

Precíz mérések azonban egyik hipotézist sem támasztják alá.

A Nap közel tökéletes gömb alakú égitest, amely saját tengelye körül forog, így a hidrosztatikai egyensúlyban levő gömb fizikai megtestesülése. Lapultsága igen kicsi: az egyenlítő mentén csak 10 km-rel szélesebb, mint a sarkokon. A viszonylag lassú tengelyforgás miatt - az átlagos forgási periódusa 28 nap - az egyenlítőn a centrifugális erő 18 milliószor kisebb a felszínen ható gravitációs erőnél, emiatt a centrifugális erő alaktorzító hatása minimális. A bolygók gravitációs ereje sem befolyásolja mérhetően a Nap alakját, mert egyrészt túlságosan is távol vannak a Naptól, - a tömegközéppontok távolsága a nap átmérőjének sokszorosa, így az alakot befolyásoló gravitációs erőkülönbség elhanyagolható - másrészt azok tömege még együtt is elenyésző a Napéhoz képest (a Nap tömege kb. 750-szer nagyobb mint a gravitációs terében mozgó valamennyi bolygó és más égitest össztömege).
Csillagunk az egyenlítőjén nézve nyugatról keletre, az északi pólusa felől vizsgálva az óramutató járásával ellentétes irányú tengely körüli forgást végez. Ez a tengely körüli forgás azonban nem hasonlít a földnél tapasztaltakra, hanem bonyolult rendszert alkot. Különböző módon forognak például az égitest belseje és külső régiói. A sugara kb. 70%-ig lényegében merev testként forog, míg a felette levő régiókban a szélességi körök mentén ,,szétcsúszik" a forgás, az egyenlítői régiók előbb tesznek meg egy kört, míg a sarki régiók lemaradnak. Az átlagos forgási sebesség 2000 m/s, míg az egyenlítői és sarki régiók sebességkülönbsége ± 100 m/s. A nap forgástengelye 7° 15' szöget zár be az ekliptika síkjával.[9] A Föld Nap körüli keringésének iránya megegyezik a Nap forgásának az irányával, így a Nap tengelyforgása a Földről nézve a valóságosnál lassúbbnak látszik, ezért kétféle forgási periódust szokás megkülönböztetni:

a szinodikus rotációs periódus, azaz a látszólagos forgási idő: 27,275 földi nap,
a sziderikus rotációs periódus, azaz a tényleges forgási idő pedig 25,380 nap a Nap egyenlítőtől 16°-ra fekvő területein.

Csillagunk plazma állapotban levő anyagból áll. Ebben a halmazállapotban az anyagot alkotó atomokról egy vagy több elektron leszakad és így a plazma ionok és szabad elektronok keveréke. A nagyobb sűrűségű régiók anyaga kétkomponensű folyadékként viselkedik, melynek összetevőit (az elektron- és az ion-folyadékot) elektromágneses erők kötik össze. A kisebb sűrűségű külső régiók esetén különösen furcsa jelenségek tapasztalhatók, mivel az egyes részecskék mozgása és a folyadékszerű viselkedés keveredik. A folyadékszerű viselkedés okozta legfontosabb jelenség a R. Carrington által felfedezett differenciális rotáció. A Nap a különböző szélességi körei mentén eltérő sebességgel forog, egyenlítői területei a centrifugális erő hatására gyorsabban forognak, mint a sarki területek. Az egyenlítői területek kb. 25, míg a sarkok környékén fekvők csak kb. 35 naponként fordulnak körbe.
A Napon megfigyelhető jelenségek szinte mindegyike a differenciális rotációhoz kapcsolható, amely az ezen jelenségeket létrehozó mágneses tevékenység létrejöttének fő mechanizmusa.

Csillagunk tengely körüli forgása nem stabil, az idők során lassul. A kezdetekor a Nap gyorsabban forgott a saját tengelye körül, majd az impulzusmomentum-megmaradás elve szerint lelassult és perdülete a bolygókba adódott át.

A Nap második vagy harmadik generációs csillag, mivel a Naprendszer korábbi - szupernóvaként elpusztult - csillagok maradványaiból jött létre. Ezt bizonyítja a nehéz elemek (vas, arany, urán stb.) jelenléte a Napban, ugyanis ezek az anyagok jellemzően szupernóva-robbanások során, vagy első generációs csillagokban alakulnak ki.

(Forrás: Link)



 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Címkék: színképosztályba, tömegközéppontok, halmazállapotban, megkülönböztetni, impulzusmomentum, színképvonalait, elektromágneses, luminozitásának, hidrogénvonalak, differenciális, elhanyagolható, megtestesülése, tapasztaltakra, szupernóvaként, tengelyforgása, forgástengelye, hidrosztatikai, maradványaiból, tapasztalhatók, tengelyforgás, folyadékszerű, hőmérsékletre, azonosították, centrifugális, alacsonyabban, létrejöttének, kétkomponensű, fősorozatbeli, megfigyelhető, egyensúlyban, csillagunkat, csillagokban, valóságosnál, mechanizmusa, egyenlítőjén, hőmérsékleti, legtöbb csillag, felszíni hőmérsékleti, adott felszí­ni, színképében ionizált, fősorozatbeli csillagok, belsejében zajló, köztudat szerint, róla érkező, fehér szín, jelenségre több, légkör fénytörése, légkörben lebegő, naplemente vöröséig, tűzzel azonosították, hidrosztatikai egyensúlyban, egyenlítő mentén, Föld Nap,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldogság ült a világvégén  Szent György napi hiedelmek, s...  A föld szépségéért  Jó éjt  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Ébredj  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A világnak égető szüksége van ...  Környezetvédelem  Muratáj  Egyszerűen  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ébredj  Föld napja április 22  Ébredj  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Ma  Facebookon kaptam  György napra  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  A hét szűk esztendő  Irgalom és ítélet  Palóc Grand Canyon  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Naplemente  Mindenünk, amink van, amit sze...  Maradék idő  Amit átélünk,  Miért nem menti meg Jézus...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Életművészet  Tehetségtelen gyerek nincs.  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Miért nem menti meg Jézus...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  György napra  Emberként automatikusan értéke...  Egyszerűen  Maradék idő  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Messziről jött ember  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Az idő elsodorja létezésünk  Esti kép  Minden szülő a lényével nevel.  A keserű igazság 
Bejegyzés Címkék
legtöbb csillag, felszíni hőmérsékleti, adott felszí­ni, színképében ionizált, fősorozatbeli csillagok, belsejében zajló, köztudat szerint, róla érkező, fehér szín, jelenségre több, légkör fénytörése, légkörben lebegő, naplemente vöröséig, tűzzel azonosították, hidrosztatikai egyensúlyban, egyenlítő mentén, viszonylag lassú, átlagos forgási, felszínen ható, bolygók gravitációs, tömegközéppontok távolsága, alakot befolyásoló, gravitációs terében, egyenlítőjén nézve, északi pólusa, óramutató járásával, tengely körüli, földnél tapasztaltakra, égitest belseje, felette levő, szélességi körök, egyenlítői régiók, sarki régiók, ekliptika síkjával, valóságosnál lassúbbnak, szinodikus rotációs, látszólagos forgási, sziderikus rotációs, tényleges forgási, anyagot alkotó, vagy több, plazma ionok, nagyobb sűrűségű, kisebb sűrűségű, egyes részecskék, folyadékszerű viselkedés, különböző szélességi, sarki területek, egyenlítői területek, sarkok környékén, differenciális rotációhoz, ezen jelenségeket, idők során, saját tengelye, bolygókba adódott, nehéz elemek, anyagok jellemzően, színképosztályba, tömegközéppontok, halmazállapotban, megkülönböztetni, impulzusmomentum, színképvonalait, elektromágneses, luminozitásának, hidrogénvonalak, differenciális, elhanyagolható, megtestesülése, tapasztaltakra, szupernóvaként, tengelyforgása, forgástengelye, hidrosztatikai, maradványaiból, tapasztalhatók, tengelyforgás, folyadékszerű, hőmérsékletre, azonosították, centrifugális, alacsonyabban, létrejöttének, kétkomponensű, fősorozatbeli, megfigyelhető, egyensúlyban, csillagunkat, csillagokban, valóságosnál, mechanizmusa, egyenlítőjén, hőmérsékleti, legfontosabb, erőkülönbség, keringésének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3286
  • e Hét: 13904
  • e Hónap: 24918
  • e Év: 131062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.